Backwater / Platform 5 Architects

first_img Wroxham Builders Ecologist: United Kingdom Quantity Surveyor: Structural Engineer: Wild Frontier Ecology “COPY” Architects: Platform 5 Architects Area Area of this architecture project Houses CopyHouses•Norfolk, United Kingdom Products used in this ProjectFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – ElioArchitect In Charge:Platform 5 ArchitectsClient:Claire & Patrick MichellPlanting Designer:Thomas Hoblyn Landscape and Garden DesignM&E:M&EAv Consultant:Buth RobinsonParty Wall Surveyor:David BullenArchitectural And Internal Metalwork:K Rackham & Son EngineeringForm Of Contract:ICD WCD 2011Annual Co₂ Emissions:14.26kg/m²City:NorfolkCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Alan WilliamsBackwater, a new detached home designed by Platform 5 Architects replaces an outdated bungalow on a promontory in a secluded lagoon in the Norfolk broads, providing practice director, Patrick Michell with a family home. Designing a new building for the plot provided the opportunity to enhance the setting by establishing a stylish counterpoint to more traditionally designed neighbouring houses, while respecting the peaceful location. A key objective was to create simple, contemporary living spaces at the centre of the house that are orientated to benefit from the views of the surroundings. Save this picture!© Alan WilliamsSave this picture!Floor PlanSave this picture!© Alan WilliamsThe house is arranged as three low rise bays, whose pitched roofs echo the working boat sheds typically found on the Broads. Externally the roofscape and side walls have been clad in blackened timber shingles to express the form as an abstract folded plane.  To the front and rear elevations the timber shingles are left untreated to allow them to weather and create a warm textured appearance. On the underside of the roof on the waterside elevation, timber boarding has been used to create a refined aesthetic that ties in with the internal joinery.Save this picture!© Alan WilliamsEach bay has a different volume and is orientated to address different views across the wetland landscape that surrounds the house. The double height vaulted living space faces onto carr woodland and a network of drainage dykes that teem with wildlife whilst the central bay offers panoramic views across the private lagoon. The bedroom wing has smaller framed views that pick out the reedbeds and jetty.Save this picture!© Alan WilliamsThe façade to the entrance is a simple expression of the three pitched bays that have been subtly faceted around the landscaped ramp, with the main architectural drama reserved for the waterside elevation. Timber shingle cladding contrasts the materiality of neighbouring houses, and is beginning to weather back to provide a sympathetic presence against the surrounding trees and water. Save this picture!SectionThe three bays of the house splay out in a way that the waterfront elevation becomes the most hierarchical point of the house. Where the entrance facade is relatively modest, the house offers an outstanding counterpoint to its surrounds when viewed from the lagoon, providing the area an exceptional example of contemporary architecture. Glazing adorns much of this elevation to provide views over the surrounding landscape from throughout the house.Save this picture!© Alan WilliamsDeep eaves emphasise the house’s bold silhouette and provide sheltered external living spaces that are useable across the seasons.  The covered external space makes reference to the verandas of the neighbouring Edwardian riverside chalets along the main river that were built as holiday homes with an emphasis on leisure and relaxation. Externally, a layered timber landscape provides the house with usable external space while acting as a transition from water level up to the elevated ground floor.  Save this picture!© Alan WilliamsThe planting was chosen to thrive in the semi-aquatic conditions, often using ornamental versions of native Norfolk Broads species to create a garden that is harmonious with its watery environs. The west edge of the site is more heavily planted to reflect the wild vegetation on the other side of the drainage dykes whilst the east edge is given a timber quayheading to allow for the mooring of boats.Save this picture!© Alan WilliamsInside, a simple broken plan arrangement allows for flexible living and accommodates family life by allowing different activities to take place simultaneously through the use of timber sliding doors. The central bay contains a large kitchen and dining area, and flows into the adjacent double height living space that is separated by a steel clad fireplace. The house’s three bedrooms occupy the third bay and are split over two floors, connected by an impressive spiral staircase that rises from the entrance hallway. Save this picture!SectionEach space has a carefully designed layout with built in furniture to set the scene for family life. A considered material pallet is used throughout these spaces, where a range of colours and textures respond to each room’s programme and create a cosy but varying atmosphere. Save this picture!© Alan WilliamsLocated on a peninsula, construction on site was not a simple task, however designing the house out of lightweight elements provided ease of transportation down a narrow access road in a transit van. Gaining access close to the water’s edge was a challenge and as the site is liable to flooding, the ground floor of the home had to be elevated to accommodate changes in water levels. As the house is built atop unstable materials, the house’s foundations were piled down 10m to the chalk rock layer.  The piles support a grillage of galvanised steel ground beams elevated above the high water mark. This limited the use of concrete and reduced the time on site required to form the substructure, allowing the early creation of a dry construction deck.  The house itself is timber framed with a handful of steel beams to provide support around the large glazed openings.Save this picture!© Alan WilliamsThe house has been designed with sustainability in mind and offers a far more energy efficient building than the outdated bungalow that was previously on site. An abundance of south facing glazing allows for a limited reliance on artificial lighting, while the deep eaves negate overheating during the summer. The insulation and vapour barrier lines are carefully maintained to achieve high levels of air tightness for the efficient use of the ventilation system with heat recovery. Save this picture!© Alan WilliamsWhile the home is built to be used primarily by Michell and his family, it has also been designed to be able to be leased out as a holiday rental, increasing financial viability of the project and allowing guests to visit and enjoy the secluded location. The house has therefore been designed to be considered as a prototype when others consider building holiday accommodation: a versatile home away from home whereby the design allows you to escape into the natural surroundings.Save this picture!© Alan WilliamsProject gallerySee allShow lessMecanoo & Ayesa’s Palace of Justice Nears Completion in CórdobaArchitecture NewsAB House / Pitsou Kedem ArchitectsSelected Projects Share Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Morph Structures 2016 Photographs Photographs:  Alan Williams Manufacturers Brands with products used in this architecture project Main Contractor: center_img ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/866817/backwater-platform-5-architects Clipboard Year:  “COPY” CopyAbout this officePlatform 5 ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesNorfolkUnited KingdomPublished on March 14, 2017Cite: “Backwater / Platform 5 Architects” 14 Mar 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Metropol ClassicVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceCarpetsB&B ItaliaCarpet – TwistBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusHow to use Fire Protection MembranesSoftware / CoursesSculptformSpecification Tool – Price and Spec AppFittingsHOPPEFloor Spring – AR2950DoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for False Ceilings and FlooringFiber Cements / CementsDuctal®Textured PanelAcousticConwedAcoustic Panels – Eurospan®More products »Save想阅读文章的中文版本吗?池塘小宅 Backwater / Platform 5 Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/866817/backwater-platform-5-architects Clipboard Area:  165 m² Year Completion year of this architecture project Save this picture!© Alan Williams+ 40 Share Projects Richard Utting Associates Backwater / Platform 5 ArchitectsSave this projectSaveBackwater / Platform 5 Architects Manufacturers: Dornbracht, Hansgrohe, Allgood, Catalano, Davey Lighting, Delta Light, Duravit, EeStairs, GDStones, Krownlab, Marley Eternit, Maxlight, Solus Ceramics, Tom Dixon, Velfac, Acre Joinery, Atrium, Collingwood, Duravit, Catalano, Hansgrohe, Dornbracht, Gripdeck, +5John Cullen Lighting, Newnham Structures, Panks, Westfire, Worktop-5 Flood Risk Assessment: Backwater / Platform 5 Architects Evans River and Coastallast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *