Viewpoint House / Jim Caumeron Design

first_imgArchDaily Photographs:  Bien Alvarez Manufacturers Brands with products used in this architecture project Viewpoint House / Jim Caumeron Design CopyHouses, House Interiors•Quezon City, Philippines Houses Viewpoint House / Jim Caumeron DesignSave this projectSaveViewpoint House / Jim Caumeron DesignSave this picture!© Bien Alvarez+ 30Curated by Hana Abdel Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951932/viewpoint-house-jim-caumeron-design Clipboard Project gallerySee allShow lessCourtyard Pattanakarn Residence / baan puripuriSelected ProjectsDragon Child Studio Workplace Interior Design / Within-Beyond StudioSelected Projects Share Philippines Architects: Jim Caumeron Design Area Area of this architecture project Manufacturers: Blanco, Catalano, Hafele, ABK Re-work, Boysen, Ceasar Stone, DAaZ 幕友家具, Durafix, Geotech Tiles, Gessi, Klaric, LextonArchitect In Charge:Jim CaumeronDesign Team:Jim CaumeronContractor:Idiaz Urbanbuilt CorpCity:Quezon CityCountry:PhilippinesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Bien AlvarezRecommended ProductsEquipmentSaliceWaste Bin Systems – Pull-Out UnitsDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20WoodBruagBalcony BalustradesWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsText description provided by the architects. This is a house with warm interior-core sheltered by a white concrete “hood” with trapezoidal niches that frame the outside views. It is called Viewpoint House designed by Jim Caumeron Design. Located in a dense subdivision in Quezon City, Philippines. the L-shaped lot called for an L-shaped plan to fit the hefty 400 square meter client’s space requirements. The property’s east and back side has no views because it is blocked by a fence-wall owned by neighbors. The west side on the other hand exposes the lot to the heat of the afternoon sun. This side also fronts the street access and a small community park that can pose an issue on privacy if the living areas were to face west.Save this picture!© Bien AlvarezSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Bien AlvarezJim Caumeron proposed to highlight the view of the park by providing a huge picture window at the corner of the house. This serves as the “mother” window, raised above a standard human height to lessen the visibility of the living room from the street. When one is lounging in the living area, they can look up to the big window with the view of the crown of the tree.Save this picture!© Bien AlvarezThe entrance hallway and stairs were located on the west side with a ribbon window facing the street and the park. Above it is a wall of small punctured windows with a profile section-detail that is slanted to keep the rainwater out while still allowing natural air to seep through it. This wall blocks the sun’s heat in the afternoon but at the same time allows the stair atrium to breathe.Save this picture!© Bien AlvarezThe setback was kept open as small private open areas of the dining room and the guests’ room at the ground floor. The garage adjacent to the living areas is transformable into an extended party area, highlighted by a square frosted glass door from the living room. It is typical for Filipinos during fiestas, christening, house blessings etc. to welcome everyone in the community to feast. Normally, the garage area where a big table can be set up is the best space for it to keep the main living and dining areas private and indirectly exclusive to family and close friends.Save this picture!© Bien AlvarezSave this picture!First Floor PlanSave this picture!© Bien AlvarezAt the second floor, two hallway windows are located on both ends for light and cross- ventilation. The hallway has a flank of doors that are recessed on the wall echoing the profile of the window viewports. Behind these recessed spaces are storage and closet spaces. One of these doors is the library with customized tables, lamps and bookshelves. The space was meant to be fully-airconditioned but the architect insisted to make the picture window along the hallway to be openable.Save this picture!© Bien AlvarezThere are also small random windows on the opposite side of the library with few of them that are operable. The window frames were customized wooden casements with magnets for closing. The small windows reflect the punctured windows of the west façade and becomes a backdrop of the library interior when looking towards the hallway. A portion of the corridor is partly family room. When the air-condition is on, a pocket glass door can be pulled out from the wall making the hallway area part of the space.Save this picture!© Bien AlvarezThe owners’ local hardwood collection was used for the second floor and wood finishes that dictated the color scheme of the house. The architect imagined the wood finishes as the warming and comforting element in the interior. The geometric visual language of the exterior can also be seen on the ceiling  design and interior furnishings Jim Caumeron designed.Save this picture!ElevationsSave this picture!© Bien AlvarezThe “mother” window is also used as view portal by two interior windows – the family room and the masters’ bedroom at the second floor. Instead of having a boring blank wall opposite the masters’ bed, the architect provided a bay window seating that overlooks the living areas, family room and the view of the park. Same views can be enjoyed in the family room. This makes the tree at the corner of the park referenced as the viewpoint of the house. center_img ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951932/viewpoint-house-jim-caumeron-design Clipboard “COPY” Projects Area:  400 m² Year Completion year of this architecture project Year:  2020 Photographs “COPY” CopyAbout this officeJim Caumeron DesignOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesInterior DesignResidential InteriorsHouse InteriorsQuezon CityOn FacebookPhilippinesPublished on November 24, 2020Cite: “Viewpoint House / Jim Caumeron Design” 23 Nov 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?“观景台”之家 / Jim Caumeron Design是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *